Uusin kyläkirje

1. Avoimet kylät 8.6.
2. Verkostot maaseudun nuorten tukena hankesuunnitelma
3. Kylien palvelutarvekysely
4. Lokaali  Kauhavalla 23. – 25.8.
5. Yle Saunapäivä 27.7.
6. Turvallinen kylä -opas päivitetty

1. Avoimet kylät 8.6.

Kylätoiminnalle on taas tarjolla valtakunnallista näkyvyyttä koko maan yhteisessä Avoimet kylät tapahtumassa. 8.6. Kylien toimintaa tuodaan esille ympäri Suomea järjestettävin tempauksin. Avoimet kylät tapahtuman kotisivuille www.avoimetkylat.fi on jo päivitetty kartta, jossa näkyvät kaikki tähän mennessä mukaan ilmoitetut tapahtumat.

Vielä ennätät ilmoittaa mukaan oman tapahtumasi. Ilmoittautumislomake löytyy kotisivuiltamme tästä linkistä. Mukana on jo yli 400 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Nyt on aika tulla mukaa – ilmoita oma kylätapahtumasi mukaan kaikkien kylien yhteiseen päivään.

2. Verkostot maaseudun nuorten tukena hanke

Maaseudulla ei ole nuorille järjestetty riittävästi ohjattua toimintaa. Haja-asutusalueen nuorilla on vaikeuksia osallistua vähäiseen järjestettyyn toimintaan johtuen pitkistä välimatkoista ja huonosta julkisesta liikenteestä.

Tähän haasteeseen haluamme tarttua. Hankkeen aikana pohditaan nuorten kanssa lähiympäristön muutoksia. Lisäksi hankkeen aikana viedään nuorten tarpeita kuntien hallintoon. Hankeen työntekijät toimivat alueilla viestinvälittäjänä ja tiedottajana nuorille järjestettävään toimintaan liittyen. Lapsi- ja nuorisoalan järjestöt, kyläyhdistykset, urheiluseurat, metsästysseurat jne. esittelevät tilaisuuksissa omaa toimintaansa. Hankesuunnitelma sisältää haja-asutusalueen nuorille kerhotoimintaa, tukea ja ohjausta.

Onko juuri Teidän kylällänne tarvetta tälle toiminnalle? Kartoitamme yhteistyökyliä hankehakemustamme varten. Ota pikaisesti yhteyttä saadaksesi lisätietoja. Viimeistään 27.5. mennessä. Sähköpostitse posti@jasky.fi tai puhelin 045 222 0585

3. Kylien palvelutarvekysely

Miltä haluat oman kyläsi näyttäytyvän 10 - 15 vuoden kuluttua?
Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhankkeella halutaan selvittää kylien palvelujen, nuorten työllistymisen ja yrittämisen mahdollisuuksia. Kylien palvelutarvekyselyllä tehdään näkyväksi maaseudun asukkaiden, yrittäjien ja vapaa-ajan asukkaiden oman kylän palvelut sekä kylän kehittämistarpeet.
Haluamme innostaa Teidät ideoimaan miltä tulevaisuuden kylät näyttävät. Käykää vastaamassa kyselyyn kylien kehittämiseksi.
Linkki kylien palvelutarvekyselyyn:

Arvostus: Mitä kylällä on, sitä ei nähdä!

Yhteistyöterveisin
Juha Intke                               Mervi Lintunen
Suomen 4H-liitto ry.             Järvi-Suomen kylät ry

4. Lokaali  Kauhavalla 23. – 25.8.

Vuoden 2019 valtakunnallinen paikalliskehittäjien tapaaminen Lokaali järjestetään Kauhavalla 23. – 25.8. Tutustu Lokaalin ohjelmaan tämän linkin kautta.

Tapahtumaan Piällysmies ry järjestää jäsenretken tapahtumaan. Retkelle ovat tervetulleita kaikki Etelä-Savon kylätoimijat / paikalliskehittäjät. Lähtö yhteiskuljetuksella to 22.8. ja paluu lauantaina 24.8. illalla. Liitteenä olevasta Piällysmies ry:n retkiesitteestä löydät lisää tietoa retkestä.

Ilmoittaudu mukaan 14.6. mennessä
sähköpostilla sini.ylasaari@savonlinna.fi tai
puhelimella 044 9766880

PDF-tiedostoLokaali 2019 Lakeudella.pdf (188 kB)
Tästä tiedostosta lisää tietoa retkestä Lokaaliin 2019

5. Yle Saunapäivä 27.7.

Ylen kesän 2019 kärkihankkeen, Saunapäivä-kampanjan, tavoitteena on juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä sekä saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki ja suomalaiset yhdessä saunomaan, kohtaamaan toisensa ja pitämään hauskaa!

Saunapäivää vietetään 27.7. Haluatko avata oman yksityisen tai julkisen saunasi Saunapäivän kunniaksi ja saada sen kartalle muiden löydettäväksi? Jotta kaikki pääsevät saunomaan, Yle Saunapäivä on tehnyt kartan, johon voi ilmoittaa 27.7. avoinna olevat saunat. Täältä löydät ohjeet ja pääset ilmoittamaan saunasi mukaan tapahtumaan. Yksityisten saunojen osoitetiedot tulevat kartalle viikkoa ennen Saunapäivää, 20.7.

6. Turvallinen kylä -opas päivitetty

Kyläturvallisuus on maaseudun ja kaupunkikylien yhteisölähtöistä turvallisuustyötä. Kyläturvallisuuden tavoitteena on vahvistaa asukkaiden omatoimista varautumista erilaisten häiriötilanteiden kuten sähkökatkojen, onnettomuuksien ja tulipalojen varalta.
Alla olevan linkin kautta pääset tutustumaan Turvallinen kylä -oppaan uusimpaan painokseen:

Voit halutessasi tilata opasta myös paperiversiona SPEKin verkkokaupasta, hinta 5€/kpl: